Bec 26.08. 2015: U Ime predsjednistva BIH, Crnadak potpisao Kapitulaciju , izdaju i predaju bosanskog teritorija u Sutorini Crnoj Gori

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potpisao je danas, 26. avgusta 2015. godine u Beču, u ime Bosne i Hercegovine Sporazum o granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Sporazum je u ime Crne Gore potpisao ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević.

Svečanoj ceremoniji potpisivanja Sporazuma koja je upriličena u zgradi Predsjedništva Republike Austrije prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Republike Austrije Heinz Fisher, kao i šefovi diplomatija Crne Gore i Republike Austrije Igor Lukšić i Sebastian Kurz.

Potpisivanju sporazuma je prethodio sastanak predsjedavajućeg Čovića, predsjednika Vujanovića i predsjednika Fishera kojem su prisustvovali šefovi diplomatija Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Austrije Igor Crnadak, Igor Lukšić i Sebastian Kurz.

Sporazum o granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore je prvi sporazum o razgraničenju potpisan između država nekadašnjih republika bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *