Sutorina ostala crnogorska

stupio na snagu ugovor o granici CG i BiH. Potpisan avgusta 2015, zaživeo 20. aprila 2016.

DRŽAVNA granica između Crne Gore i Bosne i Hercegovine neće više biti predmet spora, jer je ugovor o međi stupio na snagu 20. aprila, na dan prijema poslednjeg pisanog obaveštenja upućenog diplomatskim putem, kojim su dve strane obaveštene o ratifikaciji ovog dokumenta. Tako je Sutorina ostala crnogorska i to posle dosta trzavica, oštrih reči, pozivanja na prošlost i istorijske “činjenice” koje su dolazile sa grada na Miljacki.

– U skladu sa članom 7. potpisanog ugovora, komisije za granicu Crne Gore i BiH formiraće zajedničko radno telo u čijoj će nadležnosti biti da izvrše obeležavanje Ugovorom utvrđene državne granice na terenu.

Ugovor o državnoj granici između Crne Gore i BiH potpisan je 26. avgusta 2015. godine u Beču. Nakon toga, Skupština Crne Gore, na sednici od 28. decembra 2015. godine, donela je zakon o potvrđivanju ugovora o državnoj granici između Crne Gore i BiH.

Predsedništvo BiH, na sednici od 12. januara 2016. godine, donelo je Odluku o ratifikaciji ovog dokumenta, nakon saglasnosti Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

TRI GODINE

Rok za implementaciju Ugovora, odnosno obeležavanje državne granice, je tri godine od stupanja na snagu ovog ugovora – ističe se u saopštenju resornog ministarstva.

Sutorina karta

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *