Sutorina : Video – Jusuf Pusina – Sa tribine odrzane 25 Avgusta 2015

25 AUGUST 2015
U organizaciji Foruma bošnjačkih intelektualaca danas je upriličena javna tribina o temi “Potpisivanje ugovora o granici s Crnom Gorom je najveća prevara i veleizdaja Bosne i Hercegovine”, na kojoj je ponovno aktuelizirana i elaborirana teza o Sutorini kao dijelu BiH.

O historijskim, geografskim, političkim, pravnim i drugim aspektima ovog pitanja, govorili su uvodničari skupa – predsjednik i potpredsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca prof. dr. Suad Kurtćehajić i mr. Jusuf Pušina, kao i prof. dr. Hasan Balić i prof. dr. Muris Spahić.

Zatražili su, među ostalim, od Predsjedništva BiH da sazove hitnu sjednicu i stavi moratorij na potpisivanje sporazuma o utvrđivanju granica između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koji bi, prema najavama, trebao biti potpisan na predstojećoj konferenciji u Beču.

Upozorili su, istovremeno, da, ukoliko do toga ipak dođe (potpisivanja sporazuma s Crnom Gorom), da je neophodno poduzeti sve potrebne aktivnosti da bi se spriječilo njegovo ratificiranje, te time osigurale pretpostavke za “vraćanje” Sutorine pod jurisdikciju BiH, koristeći se pritom pravnim sredstvima koja su na raspolaganju.

– Teško možemo zaustaviti potpisivanje koje će uslijediti sutra, ili prekosutra u Beču, ali možemo spriječiti ratifikaciju ugovora s Crnom Gorom – kazao je prof. dr. Suad Kurtćehajić, povlačeći paralelu i podsjećajući da Hrvatska, nikada nije ratficirala Sporazum Izetbegović-Tuđman iz 1999. godine, kojim je utvrđeno da dva Školja (otočići Mali i Veliki Školj), te vrh poluotoka Klek pripadaju BiH.

Pojasnio je da, stoga, nema nikakvog razloga da BiH izvrši “samoubistvo” Sutorine ratificiranjem, ocijenivši to pitanje ključnim u ovom trenutku.

Sudionici tribine najavili su nastavak pravne bitke na tom planu, uz posredovanje nadležnih međunarodnih instanci, uključujući i Međunarodni sud pravde u Haagu, te pokrenuli pitanje osnivanja fondacije putem koje bi bilo osigurano finansiranje tih aktivnosti, upućujući, istovremeno, kritiku bh. medijima – da nedovoljno pažnje posvećuju ovom za BiH izuzetno značajnom pitanju.

Uvodničari tribine su na koncu ocijenili da su svi argumenti na strani BiH, njenih naroda i građana, navodeći da ih dosada niko nije uspio osporiti, još jednom “široko” elaborirajući sve historijske, političke, geografske i međunarodnopravne razloge za problematiziranje pitanja Sutorine, pozivajući se, među ostalim, na nalaz i kriterije Badinterove komisije, i “avnojevske granice” u okviru bivše SFRJ.
Sanservis

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *