Sutra glasanje o Sutorini, stručnjaci upozorili na moguću “izdaju države”

12.05.2015

U Sarajevu će se sutra pred Parlamentarnom skupštinom BiH naći Prijedlog rezolucije o Sutorini, predlagača i poslanika Denisa Bećirovića.

S tim u vezi, bosanskohercegovački akademici i stručnjaci iz oblasti historije i geografije danas su još jednom skrenuli pažnju na važnost usvajanja Rezolucije.

Historičar Enver Imamović istakao je da se pitanje o Sutorini ne može tretirati tako da to odluči šaka ljudi, a da ne čuje glas naroda.

“To je osjetljivo pitanje i oni moraju čuti naš glas, a mi im govorimo da u historiji BiH nikada nije dozvoljeno otimanje teritorije. Želimo da slučaj ide na sud pa neka on odluči, a ne da se teritorija predaje na prečac – to je nedopustivo”, rekao je Imamović izrecitovavši potom stihove “Proklet bio izdajica svoje domovine” himne “Hej Slaveni”.

Akademik Suad Kurtćehajić još jednom je napomenuo da se Sutorini treba posvetiti potrebna pažnja i da se krene u pravcu razrješenja problema.

“Svi naši susjedi imaju granične sporove i rješavaju ih pred Međunarodnim sudom u Hagu – zašto se našoj zemlji oduzima to pravo? Oni će sutra glasati kako hoće, ali će ostati zabilježeno svako ime koje bude diglo ruku protiv Rezolucije. Ako sutra prepustimo Sutorinu Crnoj Gori, prekosutra ćemo dati Hrvatskoj aerodrom kod Bihaća, a onda može doći na red i Republika Srpska”, zaključio je Kurtćehajić.

Bivši rektor Univerziteta u Sarajevu Jusuf Mulić umjesto poruke parlamentarcima uputio je nekoliko otvorenih pitanja vezano za Badinterovu komisiju koju svi shvataju “kako žele”.

“Ako je Badinter zatvorio granice, kako to onda Crna Gora može tužiti Hrvatsku, a ona Sloveniju. Važi li za njih Badinter? I zbog čega protivnici Rezolucije iz vlastite zemlje nas nazivaju lažnim patriotima? Šta ja imam od toga – nama ne treba ni odlikovanje ni honorar. I pitam ih zbog čega sprečavaju odlazak slučaja na Međunarodni sud u Hagu, ako misle da mogu pobijediti?”, pitao je Mulić.

Historičar Ibrahim Pašić je poručio kako je Sutorina baština BiH, a da nju nije mogao otuđiti ni bosanski kralj.

“Upravo zato oni koji će sutra glasati moraju znati da nemaju pravo dići ruku u korist Crne Gore. Historija sve pamti i nema sumnje da će ući u povijest kao najveći izdajnici 21. vijeka”, rekao je Pašić.

Geograf Muris Spahić uputio je sličnu poruku parlamentarcima u PSBiH koji bi sutra trebali odlučiti o Prijedlogu rezolucije o Sutorini.

“Ja sam do sada dokazivao kako je Sutorina dio BiH, u to nema sumnje i sve smo dostavili parlamentarcima. Valjda su imali vremena da se upoznaju sa tim još od februara. Njima poručujem da im je bolje da ih u odlučivanju zamijeni Međunarodni sud u Hagu, jer ako to ne bude oni će biti upisani u historiju kao izdajnici Bosne i Hercegovine”, objasnio je Spahić.

Sličan stav dijeli i profesor Anton Jekauc koji je rekao da lobiranje parlamentaraca vezano za Sutorinu u Bosni i Hercegovini može značiti samo veleizdaju. Nihad Aličković, jedan od nosilaca Inicijative za Sutorinu poručio je sutrašnjim glasačima da “dobro razmisle šta rade“ jer će ostati zapečaćeni i zapisani kao izdajnici teritorije Bosne i Hercegovine.
(klix.ba)

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *