Sutorina – Suad Kurtćehajić: Povodom glasanja o Rezoluciji o granicama poslanika Zaima Backovića

Povodom prekjučerašnjeg glasanja o Rezoluciji o granicama poslanika Zaima Backovića iznio bih sljedeće.

Interesantno je da su svi Srbi pa i Momčilo Novaković koji je podržavao Denisa Bećirevića bili protiv rezolucije o granicama koju je predložio poslanik Backović. Očigledno smatraju da bi sa Sutorinom mogli narušiti Dejtonski koncept BiH sa dva entiteta jer odricanjem od Sutorine odričemo se AVNOJ-evske BiH koji potvrdjuje granice utvrdjene još 1878 na Berlinskom kongresu a prema kojima smo i dobili nezavisnost i medjunarodno priznanje u aprilu 1992 godine. S druge strane svi Bošnjaci u Predstavničkom domu bili su ili suzdržani ili za, što je bolje nego kad je u pitanju Denisova rezolucija ali još uvijek nedovoljno s obzirom da opstanak BiH kao i njenog teritorijalnog integriteta zavisi najviše od snage, znanja i mudrosti bošnjačkog kao njenog najbrojnijeg naroda.

Nadati se da je ovo prelazna faza jer nije ni poslanicima koji su bili protiv Rezolucije o Sutorini bilo lako da sebi skaču u usta pa su se odlučili da bar ovaj put budu suzdržani. Ali kad dodje na red ratifikacija neka se sjete da ni 16 godina nakon potpisivanja ugovora o granici izmedju bivših Predsjednika Hrvatske i Bosne i Hercegovine Tudjmana i Miloševića Hrvatska nije htjela da ratificira taj ugovor a njen najbolji stručnjak za medjunarodno pravo akademik Rudolf Davorin inačer sarajevski student prava stavio je svu svoju pamet u funkciju Hrvatske i ukazao da će Hrvatska problematizirati pitanje školjeva i vrha poluotoka Klek te da će problem najvjerovatnije ići pred Internacionalni sud. Takodjer neka se sjete da iako Hrvatska ima hiljadu kilometara morske obale nijedan njen poslanik kao niti jedan njen intelektualac nije nijednom riječju u ime dobrosusjedskih odnosa sa Slovenijom bio spreman da se odrekne nijednog metra ne kopnene već morske pivršine. A ako ipak ratificiraju zloupotrijebit će volju naroda koji ih je izabrao i koji nije za to da se Sutorina prepusti Crnoj Gori i neće proći dugo vremena kad će se u udžbenicima učiti o njima kao veleizdajnicima jer nema drugog naziva za takvu političku aktivnost.

S druge strane Predsjedavajući Predsjedništva Čović nas požuruje sa ratifikacijom a da tako nešto uradi u Hevatskoj ne bi smio na ulicu izaći. Sve dok se ne ratificira ugovor u nekom drugom vremenu za pet ili deset godina možemo ponovo aktualizirati pitanje Sutorine i tražiti da se spor riješi pred Internacionalnim sudom pravde. Zato gospodo poslanici pamet u glavu i dobro razmislite koji ste put izabrali.

Prof.dr. Suad Kurtćehajić

Rezultati Glasanja 16 Septembra . 2015 : Parlament BIH

glasanje 16 septembar o granicama

Karta Narodne Republike BIH iz 1947 ( prva nakon 2 Svjetskog rata) u kojoj je Sutorina i Krusevica kakoi jeste , oznacena da je u Bosni i Hercegovini.

Karta Bosne 1947Karta Bosne i Hercegovine

1 comment on “Sutorina – Suad Kurtćehajić: Povodom glasanja o Rezoluciji o granicama poslanika Zaima Backovića

  1. Opstanak BiH kao i njenog teritorijalnog integriteta zavisi najviše od snage, znanja i mudrosti bošnjačkog kao njenog najbrojnijeg naroda.

    Nen Narod Bosnjacki jae Na pasu nedje u Planinama Bosne i necese vratit dugo tako neka ostane kaokje miljim bit cenam lakse da ne znamo i ne naucimo ako neznas i ne nedostaje..

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *