Historijske i pravne činjenice o Sutorini 2

Sutorina je je kroz višestoljetnu povijest pripadala Bosni i Hercegovini. To potvrđuju svi međunarodni ugovori. Sa Crnom Gorom moguće je dogovoriti se na samo jedan način, a to je da ona izvrši povrat Sutorine i to ratificirano od strane njihovog parlamenta, riječi su prof.dr.Suada Kurtćehajića.

U drugom dijelu tribine “Historijske i pravne činjenice o Sutorini”, ekonomski stručnjak prof.dr.Anton Jekauc je istakao da je Sutorina ekonomski izuzetno atraktivno područje i ima nevjerovatnu vrijednost koja se može pretvoriti u veliki turistički potencijal. Sutorina ima izlaz na otvoreno more, te dubinu mora potrebnu za pristajanje nekoliko kruzera.

Prof.dr.Muriz Spahić je predstavio geografske činjenice o Sutorini te naveo da je to prostor koji je teritorijalno veći od površine nekih veoma prestižnih i uglednih država svijeta kao što su: Vatikan, Kneževina Monako i Republika San Marino.

Radio BIR je u dva dijela emitovao emisiju koju je pripremila Amela Jordamović, prateći tribinu „Historijske i pravne činjenice o Sutorini.“
Tribinu je 19. decembra 2014. godine organizovao Univerzitet u Sarajevu sa Studentskim parlamentom Univerziteta u Sarajevu.

)Bir Radio) Tribina Januar 2015

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *