FBI: Tražimo referendum o ratifikaciji ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore

Sarajevo – „Forum bošnjačkih intelektualaca“ će u utorak, 08. decembra 2015. godine u 13 sati održati VANREDNU PRESS KONFERENCIJU posvecenu posljednjem pokušaju spašavanja Sutorine.

Press konferencija će se održati u prostorijama Svjetskog bošnjačkog kongresa u ul. Štrosmajerova 1/II u Sarajevu.

Na press konferenciji govorit će predstavnici Foruma bošnjačkih intelektualaca i nosioci Inicijative za povrat Sutorine.

Tražimo raspisivanje referenduma na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine kako bi se narodi i građani Bosne i Hercegovine izjasnili da li su za ratifikaciju ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

(povodom odlučivanja u četvrtak 10. decembra 2015 godine Doma naroda o davanju saglasnosti na ratifikaciju ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore i to pod tačkom 86. od 87. koliko ih ima na dnevnom redu)

TEZE:

1. Odricanjem od Sutorine dobrovoljno napuštamo Bosnu i Hercegovinu u AVNOJ-evskom i prihvatamo je u Dejtonskim kapacitetima sa svim nepovoljnim posljedicama koje to nosi sa sobom.

2. Dejtonski sporazum nigdje nije osporio Bosni i Hercegovini da sudskim putem traži povrat svoje prinudno otete teritorije. Ratifikacijom mi to pravo dobrovoljno gubimo prema Crnoj Gori.

3. Zašto Sutorini nije data poštena šansa pred Internacionalnim sudom pravde u Hagu.

4. Predstavnici vlasti nikada nisu dali valjano objašnjenje zašto su prepustili naš drugi i uz to mnogo važniji izlaz na more Crnoj Gori koja nema nijedan osnov vlasništva.

5. Ako se nismo mogli izboriti za svoja prava u razgraničenju sa malom Crnom Gorom koja se pokazala u ovom problemu kao puno ozbiljnija država onda kod razgraničenja sa Hrvatskom i Srbijom tek možemo da očekujemo prave probleme i nova rješenja na štetu Bosne i Hercegovine.

12359991_10205344517039054_3952469484451284784_n

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *