Da li je Sutorina izdaja države ili Patriotski čin ?

Prof. dr. Zemir SINANOVIĆ: Postavlja se pitanje: Zašto je olako bosanska zemlja predata drugoj državi, bez presude Međunarodnog suda? Ukoliko se odgovorni pravdaju samo pritiscima nekih od velikih sila (tzv. geopolitičko potkusurivanje na račun BiH), onda je to kukavičji odnosno izdajnički čin; jer u protekloj agresiji na R BiH bosanski heroji/gazije polagali su svoje živote za puno manje parče bosanske zemlje; i pred puno većim i opasnijim neprijateljem su to branili. Šehidi sa kota Tutnjevac, Veliki Vis, i inih bosanskih kota nisu mrtvi – oni su živi; i gledaju kako se mi odnosimo prema bosanskoj zemlji, natopljenom njihovom – šehidskom krvlju.

10991152_1595747313981482_1952958490691292715_n

Protekla agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu je u na hiljade primjera potvrdila spremnost bosanskih junaka /gazija da su za parče bosanske zemlje – daleko manje i značajnije od Sutorine, npr. za jednu kotu, bili spremni dati ono najmilije – svoje živote. Iz protekle agresije na R BiH, sjećam se male bosanske kote – Tutnjevac; kada su bosanske gazije za jedan dan osam puta gubili i osvajali kotu Tutnjevac; ali smo je konačno osvojili/odbranili, uz osam bosanskih šehida. U navedenim borbama; prioritet je bila odbrana parčeta bosanske zemlje – Tutnjevca, život je bio ono o čemu se nije ni razmišljalo. Kada su borbe utihnula na koti Tutnjevac; u selu u podnožju Tutnjevca niko nije pitao: koliko je poginulo šehida i ko su oni/da li naši najmiliji? Svi su pitali: je li kota Tutnjevac odbranjena? Ovdje se vidi značaj bosanskog parčeta zemlje za njene junake/gazije i šehide.

sutorina n1
Drugi primjer; kota Veliki Vis, mala kota koju su u agresiji na R BiH agresori svakodnevno napadali. Na kraju, kada su vidjeli da je ne mogu osvojiti, poslali su ruske i rumunske plaćenike, i banjalučke Tigrove (Specijalne jedinice). I za navedeno parče bosanske zemlje, pade osam bosanskih šehida. Sjećam se da smo u konačnim boraba, osvojili kotu Veliki Vis; ali nismo našli našeg šehida Azema Sungera – tihog bosanskog gazije, koji pred navedenom zločinačkom hordom nije ni pedalj ustuknuo, dočekao neprijatelja i boreći se (svjesno znajući da će postati šehid) položio svoj život; čije su tijelo iz osvete genocidni ratni zločinci odnijeli sa sobom (nakon tek nekoliko godina je tijelo razmijenjen).

Zna se, i danas kada bi bosanski šehidi/poginuli borci bili na istom životnom ispitu – sigurno je da bi opet položili svoje živote i za manje parče bosanske zemlje. Zašto? Odgovor je jednostavan: odbrana države – Bosne i Hercegovine, naroda – Bošnjaka i vjere – islama su tri ključne vrijednosti koje su u protekloj agresiji genocidnom ideologijom pokušane biti potpuno uništene; bosanske gazije/junaci su znali da su kao malo koja generacija u ljudskoj historiji bili počašćenu da u isto vrijeme brane navedene tri ključne vrijednosti; i da osim odbrane navedenih vrijednosti nema ništa značajnije, pa ni sopstevni životi nisu im bili značajniji.

%20%20~1
U navedenom kontekstu, napominjem, na 10. svojoj redovnoj sjednici, Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o prihvaćanju sporazuma i određivanje potpisnika za: Ugovor o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Šuti cijela Bosna i Hercegovina. Morala bi da „grmi“ cijela Bosna i Hercegovina – ili da se veseli ili da plače, ali da „grmi“! Naglašavam, da je Sutorina samo patriotski ili samo izdajnički čin, treći odgovor ne postoji! Ako je Sutorina samo patriotski čin (koji to za mene nije) onda su uistinu aktuelni članovi Predsjeništva BiH heroji – u velikoj bitci miru; ali ako je Sutorina izdajnički čin (kako to neki nazivaju) – onda neka svako od nas a posebno aktuelni članovi Predsjeništva BiH: Šta su oni u slučaju Sutorina?

Autor: Prof. dr. Zemir Sinanović

1 comment on “Da li je Sutorina izdaja države ili Patriotski čin ?

  1. moj prijedlog je da se sutorina vrati BiH i posto stime ostaje jos sake crne gore neka se spujiu istom trenutku sa BiH. Upravo razmisljam o novom naziv tog novog udruzenja ali kako god neispada dobro dali crna BiH, gora BiH, Crna B gora H. Jedino adekvatan naziv za cijulu teritoriju crne gore bi bio Bosna i Hercegovina. Sta vi mislite za prijedlog???

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *